Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) sunt esențiale pentru structura economică și socială a Europei. Prosperitatea pe termen lung a UE depinde de acestea. Cele 24 de milioane de IMM-uri europene reprezintă 99 % din totalul întreprinderilor din UE și asigură două treimi din locurile de muncă din sectorul privat din UE; acestea sunt, de asemenea, adânc înrădăcinate în comunitățile locale, în special în zonele rurale. IMM-urile reprezintă mai mult de jumătate din valoarea adăugată în sectorul întreprinderilor nefinanciare din UE și oferă un teren propice în Europa pentru inovare, diversitate și egalitate. IMM-urile nu și -au revenit încă la nivelurile de performanță dinaintea pandemiei.
Care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă IMM-urile?
Pe lângă provocările macroeconomice majore din perioada 2020-2023, IMM-urile se confruntă cu dificultăți pe mai multe alte fronturi:
- sarcina administrativă
- întârzierile în efectuarea plăților
- accesul la finanțare
- lipsa personal calificat
- provocările legate de ciclul de viață care le afectează capacitatea de a concura și de a se dezvolta (de exemplu, dezvoltarea IMM-urilor către întreprinderi cu capitalizare medie, transferul de întreprinderi, insolvența).
Cum va ajuta Comisia IMM-urile?
În această comunicare, Comisia a prezentat acțiunile prin care sunt abordate cele mai recente provocări cu care se confruntă IMM-urile, cu intenția de a le oferi ajutor și de a le consolida competitivitatea și reziliența.
- o directivă privind simplificarea fiscală pentru IMM-uri;
- un regulament privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților;
- crearea unui mediu de afaceri favorabil, reducerea sarcinii de reglementare pentru IMM-uri și simplificarea procedurilor administrative și a cerințelor de raportare;
- îmbunătățirea accesului la finanțare;
- instrumente specifice menite să le ofere IMM-urilor competențele necesare pentru a obține o competitivitate durabilă
- măsuri de sprijinire a IMM-urilor pe parcursul întregului ciclu de viață.
Detalii: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_23_4411