Parlamentul European și Consiliul statelor membre UE au ajuns la un acord preliminar cu privire la propunerea de regulament privind proiectarea ecologică pentru produse durabile (ESPR), în încercarea de a îmbunătăți circularitatea bunurilor de larg consum, făcând ca acestea să dureze mai mult, să utilizeze energia și resursele într-un mod mai eficient, să fie mai ușor de reparat și reciclat, să conțină mai puține substanțe care prezintă motive de îngrijorare și să includă un conținut mai ridicat de materiale reciclate.
Noua reglementare se va baza pe actuala Directivă privind proiectarea ecologică, care a contribuit cu succes la îmbunătățirea eficienței energetice a produselor în UE din 2009. Aceasta va permite stabilirea progresivă a cerințelor de performanță și de informare pentru principalele produse introduse pe piața UE.
Se va acorda prioritate produselor cu impact puternic, inclusiv textilelor (în special confecțiilor și încălțămintei), mobilierului (inclusiv saltelelor), fierului și oțelului, aluminiului, anvelopelor, vopselelor, lubrifianților și substanțelor chimice, precum și produselor cu impact energetic, produselor IT&C și altor produse electronice.
Noile cerințe în materie de proiectare ecologică vordepăși eficiența energetică și vor urmări să stimuleze circularitatea, acoperind, printre altele:
- durabilitatea produselor, capacitatea de reutilizare, de modernizare și de reparare
- prezența substanțelor chimice care inhibă reutilizarea și reciclarea materialelor
- energia și utilizarea eficientă a resurselor
- conținutul de materiale reciclate
- amprenta de carbon și amprenta de mediu
- informații disponibile despre produs, în special un pașaport digital al produsului.
Detalii: https://tinyurl.com/6ewwje5x