SN-IA a fost redactată în perioada iulie 2021 – februarie 2023, de către un grup extins de specialiști în tehnologii, cercetare și inovare, digitalizare, antreprenoriat, administrație publică, provenind din zone diverse de activitate, de la mediul academic, până la mediul de afaceri, consultanță și instituții publice. Expertiza specialiștilor cooptați în echipa de elaborare a strategiei a fost completată și ajustată prin parcurgerea unui proces amplu de consultare publică, derulat încă de la începutul redactării documentului strategi a transmite Guvernul.
În cadrul SN-IA au fost definite 6 obiective generale corelate cu axele prioritare de acţiune urmărite şi în documentele strategice ale UE: 1. Susţinerea educaţiei pentru CDI şi formarea de competenţe specifice IA; 2. Dezvoltarea şi utilizarea eficientă a infrastructurii şi a seturilor de date; 3. Dezvoltarea sistemului naţional de Cercetare – Dezvoltare – Inovare în domeniul IA; 4. Asigurarea transferului tehnologic prin parteneriate; 5. Facilitarea adoptării IA în întreaga societate; 6. Dezvoltarea unui sistem de guvernanţă şi de reglementare a IA”, conform Strategiei.
„Prin utilizarea IA în diferite sectoare ale economiei, industria serviciilor ar putea înregistra o creştere de cca. 21%, în timp ce serviciile de tip HORECA ar putea ajunge la o creştere de 15%.(…)”.
Document – Strategia Națională în domeniul Inteligenței Artificiale.