La nivel european, conform raportului Ellen Mac Arthur, mai mult de 80% din texilele din gospodării sunt aruncate şi ajung la groapa de gunoi sau în mediul înconjurător.
România se află în topul ţărilor poluatoare atunci când vine vorba de gestionarea deşeurilor textile, iar peste 95% din textilele prezente în gospodăriile româneşti ajung să fie aruncate la gunoi şi incinerate, conform raportului Agenţiei Europene de Mediu (EEA)
Efectele sunt dezastruoase, deoarece fibrele sintetice aruncate în natură elibereză microplastice periculoase în mediul înconjurător, iar cele naturale generează efect de seră atunci când se descompun. datorită faptului că în unele oraşe au început deja iniţiative de colectare separată a textilelor.
Principala cauză este faptul că nu avem un mecanism de colectare separată şi sortare a textilelor în România, adaptat volumelor existente, astfel încât să fie mai uşor de urmărit traseul lor şi să putem apoi reutiliza textilele conforme ori să le reciclăm. Conform ierharhiei zero deşeuri, reutilizarea textilelor este prioritară reciclării.
Uniunea Europeană are în plan o serie de măsuri ce vor trebui implementate obligatoriu de fiecare ţară membru. Una dintre acestea va intra în vigoare chiar la 1 ianuarie 2025.
Începând cu anul viitor, colectarea separată de textile va fi obligatorie şi în România. Acest fapt va ajuta autorităţile să monitorizeze mai bine ce se va întâmpla cu aceste textile odată ce vor fi colectate. Va fi, însă, nevoie de fonduri care să susţină costurile asociate structurilor de colectare, reutilizare şi reciclare. Într-o economie circulară a textilelor, producătorii sunt cei care ar trebui să contribuie la sprijinul infrastructurii.
Măsurile REP (Responsabilitatea Extinsă a Producătorului) care vor fi implementate în anii următori vor aduce anumite avantaje pentru România, de exemplu o eco-taxă ar trebui plătită în România pentru fiecare articol produs în alte ţări, plasat pe piaţa românească