Comisia a prezentat Busola pentru competitivitate, prima inițiativă majoră a acestui mandat, care oferă un cadru strategic și clar pentru orientarea activității Comisiei.
Busola trasează calea pe care Europa trebuie să o urmeze pentru a deveni locul în care viitoarele tehnologii, servicii și produse curate sunt inventate, fabricate și introduse pe piață și, în același timp, primul continent care atinge neutralitatea climatică.
Trei domenii principale de acțiune: inovare, decarbonizare și securitate
Raportul Draghi a identificat trei imperative transformatoare pentru stimularea competitivității, iar Busola stabilește o abordare și o selecție de măsuri emblematice pentru a transpune în realitate fiecare dintre aceste imperative:
• Eliminarea decalajului în materie de inovare: UE trebuie să își restabilească motorul inovării. În acest sens, Comisia va propune o inițiativă privind „gigafabricile de IA” și o „strategie privind aplicarea IA” pentru a stimula dezvoltarea și adoptarea industrială a IA în sectoare-cheie. Comisia va prezenta planuri de acțiune pentru materiale avansate, tehnologii cuantice, biotehnologie, robotică și tehnologii spațiale. O strategie specifică a UE privind întreprinderile nou-înființate și extinderea acestora va aborda obstacolele care împiedică apariția și extinderea întreprinderilor noi.
• O foaie de parcurs comună pentru decarbonizare și competitivitate: Busola identifică prețurile ridicate și volatile ale energiei ca fiind o provocare majoră și stabilește domenii de intervenție pentru a facilita accesul la energie la prețuri accesibile.
• Reducerea dependențelor excesive și creșterea securității. Capacitatea UE de a diversifica și de a reduce dependențele va depinde de parteneriate eficace. UE are deja cea mai mare și mai rapidă rețea de acorduri comerciale din lume, acoperind 76 de țări care reprezintă aproape jumătate din schimburile comerciale ale UE. În cadrul pieței interne, revizuirea normelor privind achizițiile publice va permite introducerea unei preferințe europene în domeniul achizițiilor publice pentru sectoarele și tehnologiile critice.
Cinci factori orizontali de favorizare a competitivității
Cei trei piloni sunt completați de cinci factori orizontali favorizanți, care sunt esențiali pentru a sprijini competitivitatea în toate sectoarele:
• Simplificare: Acest factor favorizant vizează reducerea drastică a sarcinii administrative și de reglementare.. Busola stabilește un obiectiv de reducere cu cel puțin 25 % a sarcinii administrative pentru întreprinderi și cu cel puțin 35 % pentru IMM-uri.
• Reducerea barierelor din calea pieței unice Pentru a-și îmbunătăți funcționarea în toate industriile, o strategie orizontală privind piața unică va moderniza cadrul de guvernanță, eliminând barierele din interiorul UE și prevenind crearea altora noi, iar procesele de elaborare a standardelor să devină mai rapide și mai accesibile, în special pentru IMM-uri și întreprinderile nou-înființate.
• Finanțarea competitivității. UE nu dispune de o piață de capital eficientă, care să transforme economiile în investiții. Comisia va prezenta o uniune europeană a economiilor și a investițiilor pentru a crea noi produse de economii și de investiții, pentru a oferi stimulente pentru capitalul de risc și pentru a asigura fluxul neîntrerupt al investițiilor în întreaga UE.
• Promovarea competențelor și a locurilor de muncă de calitate. Cetățenii europeni constituie baza competitivității Europei. Pentru a asigura o bună corelare între competențe și cerințele de pe piața forței de muncă, Comisia va prezenta o inițiativă de construire a unei Uniuni a competențelor axate pe investiții, învățarea în rândul adulților și învățarea pe tot parcursul vieții, crearea de competențe adaptate exigențelor viitorului, recunoașterea diferitelor tipuri de formare pentru a le permite persoanelor să lucreze în întreaga Uniune.
• O mai bună coordonare a politicilor la nivelul UE și la nivel național. Comisia va introduce un instrument de coordonare în materie de competitivitate,În următorul cadru financiar multianual, un fond pentru competitivitate va înlocui mai multe instrumente financiare existente ale UE cu obiective similare, oferind sprijin financiar pentru punerea în aplicare a acțiunilor din cadrul instrumentului de coordonare a competitivității.
Detalii : https://tinyurl.com/5enfv5jn