Scopul strategic și performanță, flexibilitate în programarea fondurilor, punere în aplicare la timp, norme simple. Acestea sunt elementele-cheie ale politicii de coeziune a UE asupra cărora Curtea de Conturi Europeană insistă de ani buni.
O treime din bugetul UE este alocat politicii de coeziune
1 000 de miliarde de euro între 1989 și 2023 și încă 400 de miliarde de euro planificați până în 2027 – aceasta este contribuția financiară a politicii de coeziune a UE, cea mai mare politică de dezvoltare regională de acest tip din lume.
Potrivit Comisiei Europene, politica de coeziune a contribuit la reducerea disparităților sociale și economice din cadrul UE. Convergența este însă neuniformă la nivelul regiunilor. În documentul lor de analiză, auditorii atrag atenția asupra mai multor factori importanți care au influențat eficacitatea finanțării din domeniul coeziunii și asupra lecțiilor pe care le putem învăța din experiența Mecanismului de redresare și reziliență (MRR). Toate aceste aspecte trebuie avute în vedere la elaborarea și punerea în aplicare a viitoarei politici de coeziune, care începe în 2028.
Auditorii observă că, de-a lungul timpului, politica de coeziune a trebuit să acopere un set tot mai mare de priorități și de obiective ale UE și a răspuns deseori și unor situații excepționale, cum ar fi pandemia de COVID-19 și fluxul masiv de refugiați din Ucraina în 2022.
Acestia recunosc cât este de important să se dea dovadă de flexibilitate în utilizarea fondurilor, însă avertizează că acest lucru fragmentează și mai mult politica de coeziune și riscă să o devieze de la obiectivul său principal: reducerea disparităților regionale.
Detalii: https://www.eca.europa.eu/ro/news/NEWS-RV-2025-04