Tabloul de bord european privind inovarea 2023 evidențiază o îmbunătățire substanțială a performanței în materie de inovare, de aproximativ 8,5 % începând din 2016, confirmând angajamentul UE de a promova o cultură a inovării. În această perioadă, 25 de țări și-au îmbunătățit performanța în materie de inovare, deși într-un ritm mai lent în ultimii ani, iar, în ultimul an, 20 state membre au înregistrat o creștere semnificativă a capacităților lor de inovare, în timp ce doar șapte state membre au înregistrat o scădere.
Tabloul de bord privind inovarea regională raportează, de asemenea, o creștere a performanței în materie de inovare pentru majoritatea regiunilor din UE începând din 2016.
La nivel mondial, UE continuă să aibă rezultate ușor mai bune decât China și reduce decalajul de performanță față de Australia, deși decalajul față de Canada, Republica Coreea și Statele Unite s-a extins.
Principalele constatări
Pe baza punctajelor obținute, statele membre se încadrează în patru grupe de performanță: Lideri în materie de inovare (performanțe de peste 125 % din media UE), inovatori puternici (între 100 % și 125 % din media UE), inovatori moderați (între 70 % și 100 % din media UE) și inovatori emergenți (sub 70 % din media UE). Danemarca este noul inovator de vârf, în timp ce Suedia, care a preluat conducerea în ultimii ani, se află pe locul doi. Alți lideri în materie de inovare sunt Finlanda, Țările de Jos și Belgia.
În mod concret:
- Austria, Germania, Luxemburg, Irlanda, Cipru și Franța sunt inovatori puternici, cu performanțe peste media UE.
- Estonia, Slovenia, Cehia, Italia, Spania, Malta, Portugalia, Lituania, Grecia și Ungaria sunt inovatori moderați.
- Croația, Slovacia, Polonia, Letonia, Bulgaria și România sunt inovatori emergenți.
Cea mai inovatoare regiune din Europa este Hovedstaden (Danemarca), urmată de Helsinki-Uusimaa (Finlanda) și Oberbayern (Germania). Stockholm în Suedia ocupă locul al patrulea, iar Berlin în Germania ocupă locul al cincilea.
Investind în talentele deep tech, încurajând ecosistemele de inovare și valorificând punctele forte regionale, țările sau regiunile pot stimula progresul tehnologic și pot menține un avantaj competitiv în peisajul global al inovării.https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/ip_23_3683