Cantitatea de haine produse și aruncate rapid (moda de consum) a crescut exponențial. Moda de consum (fast fashion) se caracterizează prin apariția constantă de stiluri noi la prețuri foarte scăzute. Pentru a reduce impactul acestui fenomen asupra mediului, UE dorește să scadă cantitatea deșeurilor textile și să crească durata de viață și nivelul de reciclare a textilelor.
Supraconsumul de resurse naturale
Producerea materialelor textile necesită un consum ridicat de apă, la care se adaugă terenurile pe care se cultivă bumbacul și restul fibrelor.. Pentru a fabrica un singur tricou de bumbac, se estimează că sunt folosiți 2 700 de litri de apă dulce – necesarul de apă potabilă al unei persoane timp de 2,5 ani.
Poluarea apei
Se estimează că industria textilă este responsabilă de circa 20 % din poluarea globală a apei curate, din cauza produselor de vopsire și finisare.
Spălatul hainelor din materiale sintetice generează 35 % din microplasticele primare care ajung în mediul înconjurător. O singură încărcătură de rufe din poliester în mașina de spălat poate elibera 700 000 de microfibre de plastic care pot ajunge în lanțul alimentar.
Emisii de gaze cu efect de seră
Se estimează că industria modei generează 10% din emisiile de gaze cu efect de seră de la nivel mondial – mai mult decât toate zborurile internaționale și transporturile maritime la un loc.
Deșeurile textile ajung la groapa de gunoi
S-a schimbat și modul în care oamenii elimină hainele pe care nu le mai poartă: acestea nu mai sunt donate, ci aruncate la gunoi. Mai puțin de jumătate din hainele folosite sunt colectate pentru refolosire sau reciclare, și numai 1% sunt reciclate în haine noi, deoarece tehnologiile care permit transformarea în fibre virgine doar acum încep să apară.
Europenii consumă aproape 26 kg de textile și aruncă în jur de 11 kg de textile în fiecare an. Hainele uzate pot fi exportate în afara UE, dar în cea mai mare parte (87 %) sunt incinerate sau aruncate în depozitele de deșeuri.
Măsurile existente în UE privind deșeurile textile
În temeiul Directivei privind deșeurile aprobate de Parlamentul European în 2018, țările din UE sunt obligate ca până în 2025 să introducă colectarea separată a deșeurilor textile. Noua strategie a Comisiei conține și măsuri care contribuie la reducerea substanțelor chimice periculoase, cere producătorilor să își asume responsabilitatea pentru întreg lanțul de producție, inclusiv pentru deșeuri, și îi ajută pe consumatori să aleagă materiale textile sustenabile.
Sursa: Parlamentul European https://tinyurl.com/5n8x3kj5