Comisia Europeană a prezentat o strategie privind piața unică pentru a crea o piață internă europeană mai simplă, mai fluidă și mai puternică. Strategia stabilește acțiuni îndrăznețe pentru a reduce barierele existente care frânează comerțul și investițiile în interiorul UE, ajută IMM-urile să își desfășoare și să își extindă activitățile și atenuează întreprinderile prin stimularea digitalizării.
Comisia Europeană observă că, în fața volatilității economice și tensiunilor comerciale, piața UE reprezintă principalul motor al competitivității europene.
Piața UE a crescut PIB-ul UE cu cel puțin 3-4 % și a creat 3,6 milioane de locuri de muncă de la crearea sa. Finalizarea în continuare a pieței unice ar dubla câștigurile deja obținute.
Strategia privind piața unică se axează pe mai multe priorități:
📌 Eliminarea barierelor: deși recunoaște necesitatea de a depune eforturi pentru eliminarea tuturor barierelor, strategia se axează pe eliminarea celor mai dăunătoare 10 bariere raportate de întreprinderi : înființarea și operațiunile complicate ale întreprinderilor; norme complexe ale UE; lipsa de asumare a responsabilității de către statele membre; recunoașterea limitată a calificărilor profesionale; lipsa unor standarde comune; norme fragmentate privind ambalarea; neconformitatea produsului; reglementări naționale restrictive și divergente privind serviciile; norme împovărătoare pentru detașarea lucrătorilor în sectoarele cu risc scăzut; constrângeri teritoriale nejustificate în materie de aprovizionare care determină prețuri ridicate pentru consumatori.
📌 Un nou dinamism în sectorul serviciilor din Europa: serviciile reprezintă cea mai mare parte a economiei europene, dar comerțul lor transfrontalier stagnează. Strategia se axează pe sectoare specifice de servicii și propune:
• să prezinte o lege privind serviciile de construcții și o nouă lege a UE privind livrările pentru a moderniza normele atât în sectorul construcțiilor, cât și în sectorul poștal și al coletelor;
• facilitarea serviciilor legate de industrie, cum ar fi instalațiile, serviciile de întreținere și reparații;
• să sprijine statele membre în ceea ce privește scutirea serviciilor reglementate pentru întreprinderi de reglementările inutile.
Toate aceste acțiuni vor completa inițiativele în curs din sectoarele energiei, telecomunicațiilor, transporturilor și serviciilor financiare.
📌 Sprijinirea dezvoltării și creșterii IMM-urilor: Pentru a ajuta IMM-urile să profite la maximum de oportunitățile de extindere ale pieței unice, Comisia introduce o nouă definiție a întreprinderilor mici cu capitalizare medie, extinzând unele dintre beneficiile acordate IMM-urilor la aceste țări sud-mediteraneene.
• Strategia propune un ”ID pentru IMM-uri”, un instrument online care oferă o modalitate simplă de verificare a statutului de IMM.
*Când IMM-urile depășesc 249 de angajați, acestea devin „întreprinderi mari” și trebuie să respecte mult mai multe obligații, Acest lucru poate descuraja creșterea și limita competitivitatea. Prin urmare, Comisia Europeană introduce o nouă categorie de companii (250-749 de angajați) – întreprinderi mici cu capitalizare medie – pentru a permite o tranziție treptată și a reduce sarcina administrativă.
📌 Simplificarea normelor existente și transformarea digitalizării în normă: ca parte a angajamentului Comisiei de a reduce sarcina administrativă și de reglementare pentru întreprinderi, Comisia a publicat și un al patrulea pachet omnibus de simplificare pentru întreprinderi.
• Măsurile reduc costurile administrative anuale ale întreprinderilor cu 400 de milioane de euro. Printre altele, întreprinderile vor putea să transmită documente în format digital pentru a respecta obligațiile care le revin în temeiul anumitor acte legislative armonizate ale UE privind produsele și pentru a furniza instrucțiuni privind produsele în format digital, mai degrabă decât pe suport de hârtie.
Detalii: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/ip_25_1274