Regulamentul privind serviciile digitale (DSA) va face ca spațiul online din Uniunea Europeană va deveni mai sigur, mai echitabil și mai transparent.
În conformitate cu DSA, utilizatorii din UE sunt mai bine protejați împotriva bunurilor și conținutului ilegal și își văd drepturile respectate pe platformele online pe care intră în contact cu alți utilizatori, împărtășesc informații sau cumpără produse.
Toate platformele online care au utilizatori în UE, cu excepția întreprinderilor mici și microîntreprinderilor care au mai puțin de 50 de angajați și o cifră de afaceri anuală mai mică de 10 milioane de euro, trebuie să pună în aplicare măsuri pentru:
- combaterea conținutului, bunurilor și serviciilor ilegale: platformele online trebuie să le ofere utilizatorilor mijloace pentru a semnala conținutul ilegal, inclusiv bunurile și serviciile. Mai mult decât atât, platformele online vor trebui să coopereze cu ”avertizorii de încredere”, entități specializate ale căror notificări vor trebui să fie prioritare pentru platforme.
- protejarea minorilor: inclusiv interzicerea completă a difuzării de reclame adresate minorilor pe baza profilării sau a datelor lor personale.
- să le ofere utilizatorilor informații despre reclamele pe care le văd, cum ar fi motivul pentru care le sunt afișate reclamele și cine a plătit pentru ele.
- interzicerea reclamelor care vizează utilizatorii pe baza unor date sensibile, cum ar fi convingerile politice sau religioase, preferințele sexuale etc.
- să ofere declarații de motivare utilizatorului afectat de orice decizie de moderare a conținutului, de exemplu, eliminarea conținutului, suspendarea contului etc. și să încarce declarația de motivare în baza de date DSA Transparency
- să ofere utilizatorilor acces la un mecanism de reclamații pentru a contesta deciziile de moderare a conținutului.
- să publice un raport privind procedurile de moderare a conținutului cel puțin o dată pe an.
- să pună la dispoziția utilizatorului termeni și condiții clare și să includă principalii parametri pe baza cărora funcționează sistemele lor de recomandare a conținutului.
- să desemneze un punct de contact pentru autorități, precum și pentru utilizatori.
Pe lângă platformele online, Regulamentul privind serviciile digitale se aplică și serviciilor de găzduire (de exemplu, serviciile de cloud sau sistemele de nume de domenii, servicii de fond care conectează utilizatorii la adresele de site-uri web solicitate), precum și intermediarilor online (de exemplu, furnizorii de servicii de internet sau domenii). Serviciile de găzduire și intermediarii online fac obiectul unui subansamblu de obligații în temeiul DSA.