Consiliul European a adoptat Regulamentul privind produsele pentru construcții (RPC), care armonizează normele UE privind comercializarea acestor produse, facilitează libera lor circulație pe piața unică, reduce sarcinile administrative și promovează economia circulară și dezvoltarea tehnologică în acest sector.
RPC actualizează normele existente ale UE în acest domeniu și oferă posibilitatea de adaptare a standardizării la noile evoluții tehnice, asigurând o mai bună informare a consumatorilor prin crearea de pașapoarte digitale pentru produse și facilitând alegerile ecologice. Noul regulament facilitează adoptarea de noi standarde și împuternicește Comisia să adopte specificații comune în anumite condiții atunci când calea obișnuită de standardizare este blocată. Acesta prevede, de asemenea, dezvoltarea unui sistem de pașapoarte digitale pentru bunurile de construcții.
Regulamentul adoptat modifică definiția „produsului pentru construcții”, stabilește obligațiile producătorilor, ale importatorilor și ale altor operatori economici și consolidează supravegherea pieței și protecția consumatorilor.
În același timp, RPC respectă faptul că dreptul de a reglementa lucrările de construcții rămâne o competență națională.
Etapele următoare
După semnarea de președinta Parlamentului European și de președintele Consiliului, regulamentul se va publica în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării.
Articolele regulamentului referitoare la elaborarea standardelor vor fi aplicabile la o lună de la data intrării în vigoare. Toate celelalte articole din regulament se vor aplica la un an de la data intrării în vigoare, cu excepția articolului 92 (privind sancțiunile), care se va aplica la doi ani de la data intrării în vigoare.
Context
Ecosistemul construcțiilor reprezintă aproape 5,5% din PIB-ul UE și oferă locuri de muncă pentru aproximativ 25 de milioane de persoane, în peste 5 milioane de întreprinderi. Din industria produselor pentru construcții din UE fac parte 430 000 de întreprinderi, cu o cifră totală de afaceri de 800 de miliarde EUR. Acestea sunt, în principal, întreprinderi mici și mijlocii. Ele reprezintă un atu economic și social esențial pentru comunitățile locale din regiunile și orașele europene.
Clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 50% din extracția și consumul de resurse și pentru peste 30% din totalul deșeurilor anuale ale UE. În plus, clădirile sunt responsabile de 40% din consumul de energie al UE și de 36% din emisiile de gaze cu efect de seră legate de energie.