Performanța Uniunii Europene în materie de inovare continuă să se îmbunătățească într-un ritm constant, atingând o creștere de 10 % din 2017 și o creștere de 0,5 % între 2023 și 2024. Potrivit ediției din 2024 a Tabloului de bord european privind inovarea (EIS), majoritatea statelor membre ale UE și-au îmbunătățit performanța în materie de inovare, dar creșterea variază foarte mult de la un stat la altul.
Principalele constatări
Între 2023 și 2024, performanța națională în materie de inovare a crescut pentru 15 state membre, în timp ce a scăzut pentru un alt grup de 11. Croația a rămas stabilă. În comparație cu ultima ediție:
• Danemarca rămâne cea mai inovatoare țară din UE, urmată de Suedia, care a condus clasamentul în perioada 2017-2022.
• Două țări aparțin în prezent unui grup de performanță diferit. Estonia a devenit un inovator puternic, urmând un model de creștere constant începând din 2017. Belgia, care era lider în domeniul inovării în 2023, a trecut la categoria inovatorilor puternici, deși și-a menținut poziția a cincea în clasamente.
• România rămâne un “Inovator Emergent”, cu o performanță în materie de inovare de 34% din media UE
România prezintă puncte forte relative în ceea ce privește gradul de răspândire a serviciilor de internet în bandă largă, exporturile de produse cu tehnologii medii și înalte și emisiile reduse de particule fine în aer. Cu toate acestea, țara se confruntă cu dificultăți majore în domenii precum populația cu studii superioare, IMM-urile care introduc inovații în procesele de afaceri și IMM-urile inovatoare care colaborează cu alte entități.
O analiză mai amplă, care include alte țări europene și anumiți concurenți mondiali, arată un peisaj internațional în schimbare. Elveția este cea mai inovatoare țară europeană, iar Coreea de Sud rămâne cel mai inovator concurent mondial în 2024, depășind UE cu 21,1 puncte procentuale. în timp ce China a depășit Japonia și elimină treptat decalajul față de UE.
În contextul global, UE își menține o poziție solidă, demonstrând o performanță puternică în ceea ce privește majoritatea indicatorilor, inclusiv în ceea ce privește IMM-urile care introduc inovații în materie de produse și procese și tehnologii legate de mediu. UE se confruntă în continuare cu provocări în comparație cu principalii săi concurenți la nivel mondial în domenii precum activele intelectuale, colaborarea între IMM-urile inovatoare și cheltuielile de C &Dîn sectorul de afaceri.
Tabloul de bord european privind inovarea (EIS) este o publicație anuală a Comisiei Europene care oferă o evaluare comparativă a performanței în materie de inovare a statelor membre ale UE, a țărilor europene învecinate și a concurenților la nivel mondial selectați. EIS se bazează pe 32 indicatori care acoperă economia, întreprinderile și antreprenoriatul, profilurile de inovare, guvernanța și cadrul de politică, schimbările climatice și demografia. Sursa CE