Comisia Europeană a publicat ediția din 2024 a Raportului privind performanța în domeniul științei, cercetării și inovării (SRIP). În ultimele două decenii, s-a înregistrat o creștere a investițiilor UE în C &I, ceea ce a contribuit la competitivitatea UE în special în domeniul tehnologiilor ecologice și la calitatea generală ridicată a cercetării UE.
Raportul evidențiază, de asemenea, trei provocări principale pentru C &Iîn UE:
1. Ecosisteme de C &I insuficient utilizate: UE este un actor mondial de vârf în domeniul cercetării științifice, dar se confruntă cu mai multe obstacole în ceea ce privește exploatarea optimă a bogatului său ecosistem de C &I. Variațiile puternice ale eforturilor de cercetare și dezvoltare (C &D) de la un stat membru la altul fac ca obiectivul de 3 % din PIB să fie încă departe de a fi atins.
2. Diferență persistentă în ceea ce privește C &I; Activitățile C &Iau tendința de a se concentra în anumite locuri – ceea ce poate fi consolidat prin acordarea de sprijin celor mai performante activități și actori.
3. Decalajul tehnologic în comparație cu alte regiuni ale lumii, cauzat, de asemenea, de complexitatea creșterii investițiilor sectorului privat în C &Ila nivelul UE. Deși UE a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește tranziția verde, mai sunt încă de făcut progrese în domeniul digital.
Punctele forte și punctele slabe ale performanței UE în materie de C &I;
Unele dintre principalele constatări ale performanței în domeniul științei, cercetării și inovării din raportul UE sunt:
• UE își menține poziția de lider în ceea ce privește depunerea de brevete la nivel mondial în ceea ce privește sursele regenerabile de energie (29 %) și eficiența energetică (24 %).
• UE este depășită de China în ceea ce privește producția științifică și reprezintă 18 % din producția științifică mondială. În ceea ce privește ponderea la nivel mondial a primelor 10 % dintre cele mai citate publicații, UE are performanțe similare cu cele ale SUA, dar în urma Chinei. În 2021, UE s-a clasat pe locul al cincilea în ceea ce privește intensitatea C &I(2,3 %), situându-se sub SUA (3,5 %), Japonia (3,3 %), Coreea de Sud (4,9 %) și China (2,4 %), care au depășit nivelul UE pentru intensitatea C &I pentru prima dată în 2020.
• În comparație cu SUA și China, UE este mai puțin specializată în tehnologii-cheie de stimulare a productivității, în special în domeniul inteligenței artificiale, al internetului obiectelor, al tehnologiilor blockchain și al calculatoarelor cuantice.
• Piața capitalului de risc din UE este limitată în comparație cu alte regiuni ale lumii, împiedicând investițiile private în întreprinderi inovatoare.