Actul european privind inteligența artificială (Legea privind inteligența artificială) , primul regulament cuprinzător din lume privind inteligența artificială, urmărește să promoveze dezvoltarea și implementarea responsabilă a inteligenței artificiale în UE, abordează riscurile potențiale pentru sănătatea, siguranța și drepturile fundamentale ale cetățenilor și introduce un cadru uniform în toate țările UE, bazat pe o definiție de perspectivă a IA și o abordare bazată pe risc:
• Risc minim: Majoritatea sistemelor de IA, cum ar fi filtrele de spam și jocurile video activate cu AI, nu se confruntă cu nicio obligație conform Legii IA, dar companiile pot adopta în mod voluntar coduri de conduită suplimentare
• Risc specific în materie de transparență: Sistemele de IA, cum ar fi software-ul medical bazat pe AI sau sistemele AI utilizate pentru recrutare, trebuie să respecte cerințe stricte, inclusiv sisteme de atenuare a riscurilor, seturi de date de înaltă calitate, informații clare despre utilizator, supraveghere umană etc.
• Risc ridicat: Sistemele de IA identificate ca prezentând un grad ridicat de risc cum ar fi cum ar fi software-ul medical bazat pe AI sau sistemele AI utilizate pentru recrutare, trebuie să respecte cerințe stricte, inclusiv sisteme de atenuare a riscurilor, seturi de date de înaltă calitate, informații clare despre utilizator, supraveghere umană etc.
• Risc inacceptabil: Vor fi interzise sistemele deIA considerate a fi o amenințare clară la adresa drepturilor fundamentale ale persoanelor. Printre acestea se numără sistemele sau aplicațiile IA care manipulează comportamentul uman pentru a eluda voința liberă a utilizatorilor, cum ar fi jucăriile care utilizează asistența vocală care încurajează comportamentul periculos al minorilor, sistemele care permit un „punctaj social” de către guverne sau întreprinderi, precum și anumite aplicații ale poliției predictive. În plus, vor fi interzise unele utilizări ale sistemelor biometrice. Este cazul sistemelor de recunoaștere a emoțiilor utilizate la locul de muncă, al unor sisteme de împărțire a oamenilor pe categorii sau al identificării biometrice de la distanță în timp real în scopul asigurării respectării legii în spațiile accesibile publicului (cu excepții restrânse).
Întreprinderile care nu respectă normele vor fi amendate. Amenzile ar putea ajunge până la 7 % din cifra de afaceri anuală globală pentru încălcări ale aplicațiilor IA interzise, până la 3 % pentru încălcări ale altor obligații și până la 1,5 % pentru furnizarea de informații incorecte
Detalii: https://commission.europa.eu/news/ai-act-enters-force-2024-08-01_en