Comisia Europeană a prezentat orientări strategice pentru statele membre în cadrul Pachetului de primăvară al Semestrului European 2024 în vederea construirii unei economii robuste și pregătite pentru viitor, care să asigure competitivitatea, reziliența și prosperitatea pe termen lung pentru toți, menținând în același timp finanțe publice solide, în contextul unui mediu geopolitic dificil.
Executivul european subliniază că UE este hotărâtă să ia măsuri suplimentare pentru a-și spori competitivitatea, prosperitatea și poziția de lider pe termen lung pe scena mondială și pentru a-și consolida autonomia strategică deschisă.
În timp ce UE și statele sale membre dispun de atuuri puternice pe care să se bazeze, UE va continua să abordeze provocările structurale care îi împiedică competitivitatea, asigurând o creștere mai mare a productivității și investiții mai puternice și abordând problema deficitului de forță de muncă și de competențe.
Comisia Europeană consideră că acest lucru necesită o abordare integrată în toate domeniile de politică: stabilitate macroeconomică, promovarea sustenabilității mediului, productivitate și echitate.
Evaluarea dezechilibrelor macroeconomice
Comisia a evaluat existența unor dezechilibre macroeconomice pentru cele 12 state membre selectate pentru analize aprofundate în Raportul privind mecanismul de alertă pentru 2024. În general, după marele șoc al condițiilor comerciale din 2022, dezechilibrele macroeconomice au avut tendința de a se atenua în majoritatea statelor membre.
• Franța, Spania și Portugalia nu se mai confruntă cu dezechilibre, deoarece vulnerabilitățile au scăzut în general. Riscurile de sustenabilitate fiscală vor fi analizate în cadrul normelor fiscale reformate.
• S-a constatat că Grecia și Italia se confruntă în prezent cu dezechilibre, după ce până anul trecut se confruntau cu dezechilibre excesive, în timp ce vulnerabilitățile au scăzut, dar rămân un motiv de îngrijorare. Riscurile de sustenabilitate fiscală vor fi analizate în cadrul normelor fiscale reformate.
• În prezent, se constată că Slovacia se confruntă cu dezechilibre. Vulnerabilitățile legate de competitivitatea costurilor, balanța externă, piața imobiliară și datoria gospodăriilor au persistat, iar măsurile de politică nu au fost luate.
• În prezent, se constată că România se confruntă cu dezechilibre excesive, după ce până anul trecut se confrunta cu dezechilibre, deoarece vulnerabilitățile privind balanța externă, legate în principal de deficitele publice mari și în creștere, persistă, în timp ce presiunile semnificative privind prețurile și costurile au crescut, iar măsurile de politică fiscală au fost slabe.
• Germania, Cipru, Ungaria, Țările de Jos și Suedia continuă să se confrunte cu dezechilibre
Detalii: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_24_3290